Aventura in Pacific 8 – Proiectul Happy Hebe

           Precizare:

Copyright Muncus-Nagy Mihai.  Fotografiile din acest articol sunt supuse legilor de copyright si nu pot fi folosite fara acord scris. 

Copyright Muncus-Nagy Mihai. No usage permitted without written consent.

           În activitatea mea din ultimii ani am lucrat cu specii de animale sau plante protejate sau ocrotite de lege, rare, endemice, „de pe Lista Roşie”, în declin, ameninţate, periclitate, pe cale de dispariţie ş.a. respectiv a căror denumire este asociată cu noţiuni ce demonstrează că populaţiile acestora sunt în scădere. Mărturisesc că am auzit ocazional şi despre plante sau animale extrem de rare, denumite extincte sau dispărute, când nici un individ din specia respectivă nu mai trăieşte în libertate. Nu am avut niciodată prilejul să văd „pe viu” vre-una dintre speciile aflate la pragul extincţiei iar studiul unei asemenea specii cred că reprezintă idealul în activitatea profesională a oricărui biolog sau pasionat de natură, ideal profesional depăşit probabil doar de posibilitatea descoperirii unei specii noi, necunoscute încă.

            După ce am trăit o experienţă unică cu o specie de mamifere pe cale de dispariţie, respectiv balena cu cocoaşă şi despre care am scris aici, Dumnezeu mi-a oferit ocazia să observ, să studiez şi să fotografiez… în floare, o plantă care a fost considerată extinctă în perioada 1929 – 1983, iar în anul 1984 întreaga populaţie de pe Terra din această specie număra … 1 individ. Este vorba despre Hebe breviracemosa, sau, popular koromiko de Kermadec sau Hebe, o specie arbustivă din Familia Plantaginaceaelor, ce trăieşte numai în Raoul Island şi nicăieri altundeva pe Pământ.

            Dedic astfel un întreg articol de pe blog, acestei specii care şi la momentul actual este considerată la pragul extincţiei întrucât nu numără încă 250 de indivizi maturi în libertate pentru a intra în categoria „Nationally Threatened”, adică următoarea categorie de protecţie din Noua Zeelandă, ţara unde trăieşte.

foto: Hebe breviracemosa

            Hebe breviracemosa este o specie arbustivă ce poate ajunge până la 2 m înălţime, cu frunzele opuse, de 5 – 11 cm lungime, oblong – lanceolate. Inflorescenţa este un racem, cu flori albe până la mov deschis. Fructele sunt mici capsule de până la 4 mm în diametru.

            Chiar dacă trăieşte numai în Raoul Island, specia nu a avut niciodată un număr foarte mare de indivizi, dar probabil că în trecut numeroase exemplare putea fi întâlnite pe versanţii stâncoşi, pe terenurile cu pantă mare sau pe crestele dealurilor de pe insulă. Planta a fost descoperită în anul 1908, când o expediţie finanţată de guvernul Noii Zeelande a adus pe Raoul mai mulţi biologi şi în special botanişti, care au petrecut aici 10 luni studiind pentru prima dată flora şi fauna din această zonă.

            Încă din acea perioadă s-a menţionat că principala ameninţare pentru Hebe o reprezenta caprele, respectiv caprele domestice aduse şi eliberate aici de vânătorii de balene în perioada 1800 – 1900. Pentru a furniza hrană proaspătă pentru expediţiile din Pacificul de Sud, vânătorii de balene au eliberat pe insulă mai multe capre şi porci domestici, animale care erau recoltat prin împuşcare, ocazional, la fiecare vizită a vre-unei baleniere în acest arhipelag. Caprele şi porcii s-au sălbăticit, s-au înmulţit foarte repede neavând aici nici un duşman natural, climatul subtropical şi solul fertil furnizând o hrană consistentă tot timpul anului. Aceste animale, împreună cu şobolanii aduşi aici în secolul 14 de polinezieni, au decimat aproape până la extincţie speciile de plante şi de păsări de pe insulă. Astfel, în 1908, când a fost pentru prima dată semnalată, Hebe breviracemosa se mai găsea sporadic, pe pantele foarte abrupte şi pe stâncile unde caprele nu puteau ajunge.

foto: Hebe breviracemosa

            În perioada 1966 – 1967 au fost întreprinse cercetări amănunţite pentru a stabili dimensiunea populaţiei acestei specii, cercetări care însă au relevat faptul că nici un exemplar nu mai exista pe insulă, moment în care specia a fost considerată extinctă.

            În anul 1983, în cadrul programului de eradicare a caprelor, un vânător a descoperit un exemplar de Hebe breviracemosa lângă o potecă de vânătoare. Acest exemplar s-a dovedit a fi unicul exemplar de pe insulă, “planta mamă” – 1983 Hebe – cum i se mai spune, iar de la acest exemplar au fost recoltate seminţe şi butaşi pentru programul Happy Hebe Project, ce urmăreşte refacerea populaţiei acestei plante. Din fericire caprele au fost eradicate la puţin timp după acest moment, iar în 2004 au fost exterminaţi şi şobolanii, în cadrul unui program de 50 de ani, început în anul 1975, program care vizează readucerea ecosistemului de pe Raoul la starea lui preumană prin eradicarea tuturor speciilor invazive. În cadrul acestui program lucrez şi eu ca şi voluntar, dar acum singurele specii invazive de pe insulă mai sunt câteva specii de plante care au fost cultivate de foştii colonişti, plante care s-au sălbăticit şi care au capacitatea de a concura şi de a elimina plantele native. O să vorbesc mai amănunţit despre acest program de conservare într-un articol viitor.

            În anul 1990 primii 3 butaşi recoltaţi din „planta mamă” – 1983 Hebe – au fost plantaţi în zona Denham Bay (Golful Denham), plante care au devenit mature în anul 1997.

            În anul 1993 s-a încercat înmulţirea vegetativă prin „muşuroire” a „plantei mamă” 1983 Hebe, când câteva ramuri au fost aduse în poziţie paralelă cu pământul şi au fost îngropate, din loc în loc în sol. În anul următor au rezultat 4 lăstari viabili, dar în anul 1997 doar unul singur mai era în viaţă. Acesta a devenit matur în 1999, când a înflorit pentru prima dată, având 13 ramuri şi 90 de cm înălţime.

            În anul 1995 au fost semănate mai multe seminţe de Hebe, dar fie din cauza şobolanilor care încă nu erau complet eradicaţi, fie din alte cauze, în locurile unde s-au semănat seminţele nu a răsărit nici o plantă de Hebe.

            În anul 1995 au mai fost plantate 4 plante obţinute din butaşi recoltaţi de la 1983 Hebe, plante care s-au dezvoltat bine şi au ajuns repede la 1 m înălţime, dar nu au înflorit niciodată.

            În 1997 a fost identificat primul puiet regenerat pe cale naturală, în zona Denham Bay, zonă unde au fost plantaţi primii butaşi obţinuţi de la 1983 Hebe, în anul 1990. În 1997 erau 25 de indivizi în viaţă, în condiţii naturale, dintre care numai 5 adulţi.

foto: Hebe braviracemosa

            În anul 1998 „planta mamă” 1983 Hebe moare, dar un lăstar nou apare din zona coletului plantei mature. Tot în acest an, în cadrul programului de control al speciilor invazive, 3 voluntari care munceau suspendaţi în frânghii pe un perete stâncos şi foarte abrupt, au descoperit 50 de plante grupate, puieţi şi juvenili proveniţi din regenerare naturală, într-o zonă foarte greu accesibilă aflată nu foarte departe de „planta mamă” 1983 Hebe, de la care se crede că au provenit. Evenimentul a fost primul semn că reconstrucţia acestei specii poate avea succes, iar în Noua Zeelandă ziarele au dedicat pagini întregi acestei descoperiri. Tot în 1998 a mai fost descoperită o altă comunitate de Hebe braviracemosa regenerate în condiţii naturale, iar eradicarea şobolanilor care era pe sfârşite dovedea că aceasta specie de mamifere era cauza care împiedica planta să se regenereze natural prin seminţe.

            În anii următori au mai fost plantaţi puieţi obţinuţi pe cale vegetativă (proveniţi din butaşi) în diferite locaţii de pe insulă, iar în anul  2000 şi 2001 au mai fost descoperite mici comunităţi de puieţi şi juvenili regeneraţi pe cale naturală. În anul 2001 populaţia de Hebe număra 12 adulţi şi 61 puieţi care trăiau în condiţii naturale.

            Anul 2002 reprezintă un alt moment de referinţă, întrucât este anul când înfloreşte, adică se maturizează prima dintre plantele regenerate pe cale naturală.

            În anii următori se înfiinţează sit-uri în diferite locaţii de pe insulă, unde sunt plantaţi puieţi de Hebe şi chiar şi seminţe, întrucât insula devenise „predators free” odată cu eradicarea şobolanilor.

            Puieţi regeneraţi pe cale naturală sunt transplantaţi în diferite locaţii de pe insulă, iar din pepinieră se plantează anual un număr de 20 – 30 de puieţi. Sunt înfiinţate un număr de 34 de sit-uri care sunt vizitate anual. Unele plante supravieţuiesc şi ajung la maturitate, altele mor din diferite cauze, principalele fiind: seceta, competiţia cu speciile ierboase sau alte specii arbustive, dezastre naturale ca ciclonul sau erupţiile vulcanice.

foto: Hebe braviracemosa

            În momentul de faţă programul de reconstrucţie a acestei specii –  Happy Hebe Project – este în plină derulare şi se pare că este un succes. Programul este derulat de voluntarii şi de staff-ul de pe Raoul Island, numai în timpul liber şi separat de programul de combatere a speciilor invazive. Activităţile din Happy Hebe Project sunt: monitorizarea anuală a sit-urilor de Hebe braviracemosa, înfiinţarea de noi sit-uri, recoltarea de seminţe şi butaşi şi obţinerea puieţilor în mica pepinieră de pe insulă, plantarea puieţilor obţinuţi, transplantarea în alte sit-uri a puieţilor regeneraţi natural, identificarea unor noi asociaţii de Hebe regenerate natural. Anual se plantează cam 30 – 50 de puieţi de Hebe obţinuţi din seminţe în pepinieră, iar populaţia actuală numără 109 indivizi plantaţi şi 166 indivizi regeneraţi natural.

            Pentru a schimba statutul acestei specii din „Nationally Critical” în „Nationally Threatened” este nevoie de un număr de 250 – 1000 indivizi maturi care trăiesc în condiţii naturale. Faţă de anul 1984 când populaţia acestei specii era de … 1 individ, cifra de 275 de indivizi cât este populaţia actuală a acestei specii, reprezintă o evoluţie semnificativă. Dintre aceştia însă, mai puţin de 50 de indivizi sunt adulţi, iar regenerarea pe cale naturală este încă foarte dificilă.

 

foto: Hebe breviracemosa

Copyright Muncus-Nagy Mihai.  Fotografiile din acest articol sunt supuse legilor de copyright si nu pot fi folosite fara acord scris. 

Copyright Muncus-Nagy Mihai. No usage permitted without written consent.

 

Reclame

7 responses to “Aventura in Pacific 8 – Proiectul Happy Hebe

  1. Pacat, mare pacat…dormi in pace…

  2. D-zeu sa te odihneasca in pace stimate coleg de breasla.Am aflat acum despre nenorocire ,mai intai, si abia apoi despre tine. Te-ai unit cu natura pe care se vede ca o iubeai enorm. Ma intreb de ce D-zeu cheama la el astfel de oameni atat de devreme. Sincere condolente familiei.
    Semnez:un inginer silvic

  3. sper sa fii ok

  4. man sper sa apari okey ! 🙂

  5. Iti multumim ca ai putut arata tuturor ca putem trai ALTFEL

  6. Dumnezeu sa te aduca acasa sanatos

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s