Ziua de mâine – Festivalul de muzică folk de la Alba Iulia

Cu mâna stângă, „de lângă inimă”,  ridicată şi cu toate degetele desfăcute, Vali Şerban, directorul şi prezentatorul Festivalului Naţional Concurs de Muzică Folk Ziua de Mâine, a simbolizat numărul 5, adică a cincia ediţie a acestui festival de folk, de la Alba Iulia. Visul de mai bine de 30 de ani al lui Vali Şerban, de pe vremea când cânta cu Cenaclul lui Păunescu, de a avea un festival de folk la Alba Iulia, a devenit realitate şi are, deja, 5 ani de existenţă.

Vineri şi sâmbătă au evoluat concurenţii, câte cinci în fiecare seară, la secţiunea de concurs, iar la secţiunea de recitaluri au „avut cântări” nume consacrate ale folk-ului românesc. Duminică seara este programată Gala Laureaţilor şi un concert de colinde.

Dintre concurenţii din prima seară, am remarcat grupul Noi, pe Tituş şi pe Iulia, veniţi de la Câmpina, cu piesa de excepţie „Se plâng de mine  îngerii” (dă click pe ea şi ascult-o) şi pe Florin de la Baia Mare, care a făcut o demonstraţie de virtuozitate la chitară. Seara de recitaluri a început cu Poesis, apoi a venit Mircea Florian cu un excelent concert de muzică de avangardă, în care a asociat ca un veritabil maestru, sunete clasice de chitară sau drâmbă, cu sintetizatoare, mixere, şi alte elemente ale muzicii electronice. Cum a remarcat şi Tituş, cu care am stat de vorbă a doua seară, semăna puţin cu Pink Floyd. Chitara, mesajul versurilor şi vocea caldă a lui Micea Florian cu prestaţia  excelentă „de la platane” a colaboratorul lui, au demonstrat că în muzică nu există vechi şi nou ci doar minunat. Piese ca „Iubita mea de 80 de ani”, „Veveriţa” sau „Jumătatea asta”, pe care le ştiam piese de folk autentic, puse pe note (vorba cuiva, Sică ştie…) şi acompaniate de laptop-uri, sincronizere, sintetizator, „zgărie discuri” şi alte beat-uri, au sunat excelent.

Ultimul recital al serii a fost a lui Mihai Mărgineanu şi prietenii săi, care au făcut la Alba Iulia o repetiţie înainte de concertul de lansare a unui nou album, ce va avea loc joi, la Sala Palatului. Mărgineanu a demonstra încă o dată că e suficient să iei nişte piese din folclorul de mahala cu trimiteri porno sau câteva „căntece de munte” cu autori necunoscuţi (sau bine-cunoscuţi în anumite cercuri de munţomani), că nu trebuie să ai o voce deosebită ci să te bazezi pe nişte instrumentişti de excepţie (tipul de la bas, tipul de la vioară şi tipul de la tamburine sunt muzicieni adevăraţi), ca să iasă un show de excepţie. Treceri de la piese de rock autentic cântate la bas şi acompaniate de vioară, la piese de muzică clasică cântate la vioară şi acompaniate la bas (ex: de la  Thunderstruck – AC/DC la Balada lui Porumbescu ) sau solo-urile de percuţie de la tamburine au demonstrat că show-u lui Mărgineanu se bazează foarte mult pe prietenii săi.

Seara de sâmbătă a fost una foarte reuşită, pentru mine şi pentru Kinga. Nimic nu este întâmplător şi coincidenţe nu există. A început cu drumul de la Vălişoara, unde locuim, către Alba Iulia, 50 de km. La sugestia lui Kinga am oprit şi am luat 2 tineri la ocazie, care am aflat apoi că “au făcut trasee” în Cheile Vlişoarei toată ziua şi mergeu la…. Festivalul de Folk Ziua de Mâine de la Alba Iulia. În plus, erau membrii unei asociaţii, Acropolis, cu care intenţionam de mult să luăm legătura, în vederea unei colaborări pe proiectul Asociaţiei Biounivers, pe care îl implementăm momentan.

Ajunşi la Festival am urmărit încă 5 concurenţi talentaţi, între care am remarcat trupa Alergic de la Sebeş, cu o piesă cu mesaj clar anti-clasa politică (…. se cam înmulţesc astea în ultima vreme, vezi şi asta), şi un alt concurent care aducea a Artanu de la Timpuri Noi, şi la voce şi la fizionomie şi la mesaj. Am mai trecut încă 2 nume pe lista favoriţilor noştri: o fată de la Bistriţa cu vocea Andei Călugăreanu şi ultimul concurent, un artist de la Cluj, cu 2 piese superbe.

A urmat apoi recitalul lui Vali Şerban, ajutat pe final de Florin Săsărman, care, fiind membru al juriului, tocmai terminase de jurizat. A urmat apoi un moment Tatiana Stepa, care, deşi nu mai este printre noi, A FOST prezentă aseară la Alba Iulia, pe scenă. Prin intermediul imaginilor de la Ziua de Mâine 2008, unde a avut recital şi prin vocea unei tinere talentate de numai 14 ani, din Alba Iulia, participantă şi ea la concurs. Seara s-a încheiat cu Pasărea Colibri, în formula cu Marius Baţu, alături de Tetea Baniciu, Ciocu Vintilă şi Vladi Cnejevici (… m-au “mâncat” degetele să scriu şi Moţu Pittiş). A fost doar muzică, fără teatru, fără recitat… inevitabil am făcut o comparaţie cu show-urile lor de când mai trăia Pittiş…. dar a fost minunat şi a fost Miruna, a fost Eşarfa, au fost 2000 de ani, de la Poesis, a fost Popa Nan, Tristeţile…. şi mai ales piesa pe care am autodedicat-o mie şi lui Kinga – Vara la ţară. Am remarcat forma fizică şi scenică deosebită a lui Vladi Cnejevici, încât, la un moment dat, aveai impresia că a venit Pasărea cu… bodyguardul. Am mai remarcat şi cum sună piesele Poesis, cântate de Baţu cu Eugn Baboi  (de fapt de Eugen Baboi şi Baţu) cu o seară înainte, orchestrate în variantă Colibri puţin altfel. După ce s-a terminat concertul am fost la o lansare de album, trupa Plus Noi, într-o locaţie (galerie de artă) din Cetatea Alba Iulia. Decor excelent, catacombe, în faţă foc de tabără, şi cei 4 de la Plus Noi sună foarte bine. Mi-au plăcut mult.

Cea mai interesantă parte a serii a fost întâlnirea cu Tituş şi cu Iulia, favoriţii noştri, ai mei şi ai lui Kinga, la câştigarea concursului. Am încercat să-i găsim şi să-i felicităm după prima seară, în care au cântat, dar atunci nu i-am prins. Plimbându-ne prin Cetate i-am observat în faţa noastră şi am intrat repede în vorbă. Le-am transmis ca, pentru noi, ei sunt câştigătorii, indiferent de ce va zice juriul, iar ei ne-au invitat într-un restaurant unde serveau masa participanţii la festival. Cu mari intervenţii, „sunt cu noi, sunt prietenii noştri… etc.” din partea lui Tituş, am fost lăsaţi să intrăm, restaurantul fiind rezervat doar pentru cei din festival. Am băut un ceai şi un coniac excelent (deşi ospătarul mi-a răspuns, când am cerut un coniac: avem coniac Jack Daniel”s, iar barmanul nu auzise de pahar încălzit … ce să fac, vin şi eu cu fiţe de Oradea…). Am avut o conversaţie extrem de interesantă cu Tituş  ( www.titus-constantin.ro ) şi Iulia despre cariera lor, despre muzică în general şi despre folk în special. Sunt nişte oameni deosebiţi pe care i-am invitat cu plăcere la noi la Vălişoara, mai ales că Tituş şi Iulia sunt pasionaţi de escaladă. Sper să poată veni cât mai curând. Conversaţia ne-a fost întreruptă de câteva ori de Ducu Bertzi, de Florin Săsărman, de Baboi şi Baţu de la Poesis, care luau masa chiar lângă noi şi cărora Tituş ne-a prezentat. Florin Săsărman i-a invitat pe Iulia şi pe Tituş la festivalul de folk de la Bistriţa, iar Ducu am văzut că încă se ţine bine la vârsta lui.

Am petrecut o seră excelentă împreună cu soţia mea, alături de nişte tineri foarte talentaţi, Iulia şi Tituş, care formează un cuplu tare frumos. Am băut un coniac şi un ceai alături de nişte titani ai muzici folk, „muzica poeziei şi poezia muzicii”, cum spune Vali Şerban.

 Închei cu ceea ce cred eu că a vrut să transmită Vali Şerban. Recitalul lui a inclus şi compoziţia proprie “Lupul alb”, care e un mesaj clar, reluat de Vali de mai multe ori pe parcursul festivalui: o generaţie de cantautori se schimbă, e timpul ca o nouă generaţie, a III-a, să-i ia locul. Ziua de Mâine înseamnă generaţia următoare, înseamnă că unora ca Vali Şerban, Săsărman, Ducu Bertzi, Baniciu, Vintilă, Şeicaru ş.a. le pasă de ceea ce vor lăsa în urma lor. Nu numai piese de excepţie ci şi alţi tineri talentaţi pe care să-i îndrume şi să-i promoveze. Părerea mea este că pentru CEI MARI a fost mai uşor, exista Cenaclul, exista Păunescu, un mijloc de promovare excelent în acele vremuri. Acum există Ziua de Mâine de la Alba Iulia sau Festivalul de Folk de la Bistriţa, care e deja la a 8-a ediţie şi începe săptămâna viitoare (felicitări şi succes Florin Săsărman!). 

Ca şi aspecte critice remarc o prezenţă mai slabă a festivalului pe online (vezi căutare pe google), deşi a fost transmis live pe turismalba şi a avut partener online pe forewerfolk  si folkblog. Oricum, Vali, directorul festivalului, a recunoscut că degetele lui sunt făcute să atingă corzile chitarei, nu tastele calculatorului…. Deci e nevoie de Generaţia a III-a…

Reclame

4 responses to “Ziua de mâine – Festivalul de muzică folk de la Alba Iulia

 1. Personal, cele relatate de tine,mi se par fantastice ,de-a dreptul ireale.Nu le pot asocia in nici un fel cu Romania in care Basescu si Crin se masturbeaza reciproc pana trec podul(imi cer scuze pt termenul dur dar efectiv caracterizaza intregul tablou ) in timp ce” Prostanacul” face vizite la Moscova pt ultime instrutiuni .Nu le pot asocia, si nici nu inteleg cum pot coexista,aceste doua lumi :una in care poti avea asemenea trairi si alta coordonata de cei cu muschii cefei ,ca sa citez un domn prof.dr” direct proportionali cu marimea contului si indirect proportionali cu cea a creierului,avand ca accesorii obligatoriii :tetiera generoasa de jeep precum si lant din metal pretios ,model gen lagatura dopului pt orificiu de scurgere a jacuzzi-ului”.Pe cat de mult ma incanta lumea folkului a poeziei ,a artei in general,pe atat de mult ma intriga si ma frustreaza cea a lui jiji.Singura speranta prieteni o reprezinta genul acesta de manifestari in care oameni inteligenti,talentati si frumosi se exprima si interactioneaza.Cu cat vor fi mai multe festivaluri de muzica buna cu atat vor fi mai putini becali.Cu cat galeriile de arta vor fi mai dese cu atat jeep-urile var fi mai rare.Cu cat salile de teatru se vor umple mai des cu atat vom fi mai multi, mai uniti si mai puternici decat ei.Cam despre toate astea vorbeste muzica folk,cam despre genul asta de protest a luptat Pitis si o mai fac cei ramasi pe scena. Cel putin maestre acestea sunt tairile mele in momentul in care ma aflu in fata unei scene.Din pacate generatiile in blugi au pierdut lupta ,urmeaza generatiile pro,poate cine stie……… oricum are cine sa le arate calea.vezi linkul(http://www.youtube.com/watch?v=md6HPoCigJg&feature=related)

  tuturora salut

  ps: suprba piesa „se plang de mine ingerii”,super voce

 2. „Fata de la Bistrita” (Nasaud) este Alexandra Sidor, iar „artistul de la Cluj” este Ionut Mangu. Si referitor la prezenta online, partener media a fost si Folkblog, a carui echipa a fost prezenta la Alba-Iulia. O zi buna.

  • Imi pare rau ca nu am retinut numele lor. Oricum, asteptam macar un pliant sau ceva de genu, pe langa bilet, cu numele participantilor la concurs.
   Se pare ca totusi am avut „ochi buni”… sau urechi…
   Iulia si Titus au castigat marele premiu, iar remarcatii mei, Florin, „baiatul de la Cluj”, si „fata de la Bistrita” au fost in Gala. Tuturor felicitari! Si multumiri ca m-au facut sa traiesc 2 seri minunate. Iata lista completa a premiantilor
   http://folkblog.ro/2009/11/16/castigatorii-festivalului-ziua-de-maine-alba-iulia2009/
   Referitor la prezenta in online…. mai sunt multe de facut. Un PR profesionost, in primul rand, la nivel de organizatori, ma refer. Stima pentru foreverfolk si folkblog

 3. Pingback: Festivalul de folk Ziua de Mâine – ediția a VI-a – 2010 | Mihaiko's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s