Klaus Johannis – Der Schmecker din politică

Era o vreme când saşii din Siebenburgen, cum i se mai spune Transilvaniei (adică regiunea celor şapte cetăţi: Braşov, Bistriţa, Sebeş, Sibiu, Sighişoara, Mediaş şi Cluj), treceau Carpaţii pentru schimburi comerciale şi ajungeau şi în zona Drăgăşanilor, de unde cumpărau vin. Ofereau la schimb articole de meşteşugărie, pe care saşii le produceau de o calitate recunoscută în toată Europa.

Oltenii din Drăgăşani au găsit repede o modalitate să-i păcălească pe negustorii saşi. Cu ospitalitatea caracteristică, ei îi invitau în case, le dădeau să mănânce, apoi le serveau vinul cel mai tare pe care-l aveau. Cum saşii nu erau obişnuiţi cu băutura (ei erau obişnuiţi cu munca), se „ameţeau” repede, iar când începeau negocierile pentru preţul produselor, erau aproape beţi şi nu mai reuşeau să vândă la preţ bun. Pe când cumpărau vinul, oltenii le dădeau să guste şi din ăla şi din ăla şi din ăla… şi imediat negustorii saşi se „pileau” la loc. Când încărcau vinul târguit, pe lângă faptul că era cumpărat la un preţ mult peste cel normal, vinul bun era înlocuit cu cel mai rău zaibăr şi tulburel.

Când au ajuns în „cele 7 cetăţi”, adică în Transilvania, Burgermeisterul (adică primarul) şi-a dat seama că negustorii saşi au fost păcăliţi: au vândut ieftin produse de calitate şi au cumpărat scump vin prost. I-a întrebat cum au decurs negocierile şi şi-a dat seama de strategia oltenilor: îi îmbătau pe saşi apoi negociau cum vroiau ei.

În anul următor au pornit din nou negustorii saşi spre podgoria Drăgăşani pentru a face schimb de produse şi pentru a aduce vin în Transilvania. Şi, la fel ca şi anul precedent, negustorii au fost ospătaţi şi au băut cot la cot cu oltenii, din vinul cel mai tare. Apoi, când abia se mai ţineau pe picioare, au început să negocieze şi să facă afaceri. Oltenii îşi frecau mâinile că iară i-au păcălit pe saşi. Pe când saşii îşi arătau produsele şi oltenii vinul, dintre negustorii transilvăneni s-a ridicat unul, căruia toţi îi făceau loc: „Das ist der Schmecker”, au spus ei, adică „cel care gustă”. Toţi îl respectau şi nici unul nu-i ieşea din vorbă. Dintre toţi el era singurul care nu a pus strop de băutură în gură. El a fixat preţul de vânzare a produselor meşteşugăreşti, el a gustat vinul şi a fixat preţul de cumpărare şi a vegheat ca vinul de calitate să fie încărcat în căruţe. Astfel saşii, numai după ce au adus cu ei un Der Schmecker, au putu face un comerţ cinstit cu oltenii.

Aceasta este originea adevărată a cuvântului „şmecher”, chiar dacă acum înseamnă  altceva. 

Situaţia nu s-a schimbat prea mult în zilele noastre. Avem nevoie de Der Schmecker la conducerea ţării.

Burgermeisterul Barroso de la UE  are nevoie de un Der Scmecker care să supravegheze „schimburile comerciale” de 20 de miliarde de Eur, cât avem noi de primit din fonduri europene. Ca nu cumva „politicieni” de Drăgăşani (şi Boc intră în categoria asta deşi e de Cluj) să facă cu ei ceea ce au făcut cu aproape 15 miliarde de Eur pe care le-a luat statul român cu împrumut de la FMI.

Să sperăm că va veni Der Schmecker la conducerea eternei şi fascinantei noastre ţări, dacă nu ca şi prim ministru acum, cu siguranţă ca şi preşedinte peste 5 ani. Sau şi… şi.

Dacă ne uităm în istorie vom observa că România, în toate perioadele ei de glorie, nu a fost condusă de români. Fanarioţii, cetăţeni ai cartierului Fanar din Constantinopol, au condus Ţările Româneşti pentru că domnii autohtoni se tot luptau pentru tron şi poporul nu mai avea de unde să plătească tributul. După înfiinţarea Statului Român de către Cuza, sprijinit de puterile occidentale, luptele politice au slăbit ţara aşa de tare încât a fost necesară transformarea în monarhie şi aducerea familiei de  Hohenzollern-Sigmaringen la tronul României. Chiar şi instaurarea comunismului s-a făcut, în primul deceniu, sub supravegherea atentă a trupelor şi tovarăşilor din Rusia, ce staţionau pe teritoriul nostru.

Singura soluţie pe care o are la dispoziţie Marinarul pentru a salva vasul România, ce tocmai se scufundă, este de a părăsi primul nava şi de a lăsa cârma la Der Schmecker.

Reclame

8 responses to “Klaus Johannis – Der Schmecker din politică

 1. subscriu intrutotul celor spuse de tine draga Mihai, din acesta stofa cum este construit Dl Johannis ar mai trebui sa fie cel putin unul pt postul de presidente unul pt postul de premier si inca vreo 20 pentru posturile de ministri … am urmarit aseara emisiunea la antena 3 unde era invitat si Dl Johannis … omul asta era extrem de stapan pe tot ce zicea si calculat, nu era un sudist care ar fi facut multa gargara, si-a masurat fiecare cuvant, Gadea mi sa parut mie ca era chear incurcat de el.
  Daca acest Domn Johannis ar candida la presedentie, eu personal l-as alege fara nici un fel de remuscare … ma tem ca pozitia de premier dupa care alearga (a fost momit) pt el este o cursa scurta pana dupa prezidentiale cand prostituatele PSD – PNL -UDMR is fac jocul …
  … dar draga Mihai, toate framantarile si zbaterile noastre sunt in zadar, de aceea privirea nostra trebuie sa se indrepte in sus la D-zeu ” Poporul care se va smeri si va cauta fata Mea zice Domnul il voi binecuvanta si ii voi tamadui ranile”

 2. … eu cred ca nu avem nevoie doar de un presedinte, un premier si 20 de ministri ca si Johannis. Cred ca avem nevoie de 20 de milioane de… cetateni.

 3. Faine povesti stie Emil Hurezeanu, nu? Era frumos daca ai fi spus si in ce context ai auzit/citit povestea.

  • Ai dreptate. Ştie şi Huhurezeanu poveştile astea. Eu am auzit pentru prima dată povestirea de mai sus prin 1986, în şcoala generală (am făcut la secţia germană). Aveam lectură obligatorie din Aventurile lui Till Eulenspiegel, un fel de Păcală al saşilor. Este o poveste arhicunoscută în folclorul săsesc.

 4. Pingback: Europa, mai veche şi mai nouă » Blog Archive » Herr Schmecker

 5. Nici acum, „şmecher” nu înseamnă altceva. E „cel care nu poate fi dus de nas” 😛

 6. imi place blogul tau te felicit si pentru etimologia cuvantului smecher.Felicitari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s