Criză sau lemn made in China?

Una dintre cele mai mari investiţii străine din RO este o companie din industria de prelucrare a lemnului, Kronospan, parte a concernului Holzindustrie. Concernul respectiv este cel mai mare „consumator” de lemn de pe piaţa din Ro, şi unul dintre cei mai mari din partea de est a Europei. Regia Naţională a Pădurilor „Romsilva”, precum şi o serie de Ocoale Silvice şi Regii autonome care administrează păduri, au dus-o destul de bine, în ultimul timp, având client o companie care poate procesa căteva zeci de mii de metrii cubi pe zi. Defrişările masive şi exploatarea iraţională a pădurilor, din ultimii ani, s-au datorat, pe de o parte, şi cererii mari de pe piaţa lemnului, respectiv şi acestui concern.

Cum şoseaua Cluj – Sibiu trece chiar pe lângă parcul industrial al concernului mai sus amintit, se pot observa uşor „munţii de lemne”, stivele depozitate care aşteptă să fie introduse în linia de procesare. Sunt convins că oricine intră în Sebeş dinspre Alba Iulia va remarca acest lucru.

Trecând recent prin zonă am fost surprins că nu mai existau, aşteptând să intre la descărcat, zeci de TIR-uri, care de obicei formau o coadă chiar pe drumul european, platforma de descărcare fiind deja ocupată de alte maşini. „Deh, criză şi la ăştia”, mi-am zis, „nu mai lucrează aşa de intens”. Dar nu mică mi-a fost mirarea când, uitându-mă spre platforma de descăracare, care se vede uşor din şosea, văd doar vre-o 2-3 TIR-uri care aşteptau şi … o garnitură de tren, care era deja garată şi descărcată. „Aha, acum aduc lemn pe cale ferată, cu trenul”, m-am gândit. Când mă uit mai atent, ce credeţi că scria pe vagoane? Pun pozele mai jos…

Imag080

 

Imag082… le-am făcut cu telefonul şi nu se văd prea bine. Pe fiecare vagon al garniturii scrie: CHINA SHIPPING.

Deci nu e criză…

Lemnul adus din China, de la mii de km distanţă, e mai ieftin decât lemnul nostru, de la doi paşi.

Reclame

2 responses to “Criză sau lemn made in China?

  1. nici o problemă dacă rămânem cu pădurile netăiate, problema însă este că se fură încă din ele „Ca-n codru”,

  2. e acceasi discutie ca si cu licitatiile. Mai bine dam lemnul afara cu pret bun, sau sa il dam intern pe nimic, ca sa salvam, cica, economia? doar tarile sarace dau materia prima. Cheresteaua este un produs cica semifinit. Eu as incadra-o tot la materie prima. Discutie: sa mergem pe litoralul nostru, sa ne simtim prost, dar contribuim la PIB-ul tarii, sau sa mergem afara, sa ne simtim mult mai binne, mai ieftin, poate ajungem si mai repede, si mai intregi (inclusiv masina) dar scoatem bani din tara? Ce s-ar fi intamplat daca nu eram in UE, iar jumate din tinerii din unele judete, de pe la tara, eventual din Moldova, erau pe acasa, 5% din ei lucrau cu carte de munca cu 650 ron/luna, in loc sa trimita cate 300 euro/luna, acasa?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s